Érdekel egy tuti tüzelőanyag?
Sokaknak gondot jelent eldönteni, hogy a hidegebb időkben milyen tüzelőanyaggal varázsoljanak meleget az otthonukba úgy, hogy ez minél gazdaságosabban történjen.
Bár a tűzifa egy elterjedt eszköz, több szempontból is nagyon macerás a használata. Nagy helységben kell tárolni, ráadásul hónapokkal fűtésszezon előtt be kell szerezni, hogy a fa rendesen kiszáradhasson. Ez azt jelenti, hogy 100 kg fa néhány hónap múlva már csak 70-75 kg lesz, pedig a kereskedésekben 100 kg árát fizettetik meg – így tulajdonképpen megvásároljuk a vizet is. Előre kiszárított fát pedig nagyon elenyésző esetekben lehet kapni.
A következő probléma, hogy fűtéskor a fát be kell cipelni a lakásba, ez pedig a fűtőanyag szóródásával jár, folyamatosan takarítani kell utána. Elégetés után pedig ott marad a töménytelen mennyiségű hamu és korom.
A fabrikettnek ezzel szemben számos előnye van. Nem szükséges kiszárítani, mert tüzelésre készen kerül forgalomba. Sokkal praktikusabb, hiszen nem potyog, és a tárolása is sokkal egyszerűbb, hiszen egyformák mind méretre, mind súlyra. Ennek eredményeként sokkal jobban adagolható, és jóval kiszámíthatóbb a tüzelés, mint a tűzifa esetében. Könnyen begyullad, hosszú ideig tart a hatása, és kevés hamut hagy maga után – kormot pedig egyáltalán nem.
Továbbá a visszajelzések szerint a fűtőértéke 50%-kal nagyobb, mint a tűzifáé, tehát például 15 kg fa nagyjából 10 kg brikettnek felel meg. Nem elhanyagolható tényező, hogy az égési ideje is 2-3x hosszabb.
A begyújtást kisebb és kevesebb darabokkal kell kezdeni, ha pedig meggyulladt, fokozatosa kell rá pakolni a többit. Amint a brikett lángra kap, nagyobb szellőzést kell biztosítani, miután átizzott, pedig csökkenteni a szellőzést. Fontos, hogy kísérletezgetni kell, hogy megtanuljuk használni a brikettet, hiszen minden fűtőeszköz máshogy működik.
Egyik tévhit a brikettel kapcsolatban, hogy égnie kell. A brikett izzik, és ebből szabadul fel a hő, tehát nem szabad összehasonlítani a fa égésével. A brikett leginkább kandallóba és cserépkályhába ajánlott, de vegyestüzelésű kazánban is használható.
A fabrikett használata tehát sokkal kényelmesebb, praktikusabb és nem utolsó sorban gazdaságosabb, mint a tüzelőfáé.
Keményfa brikett előnyei:
- Kis helyen elfér: a tüzifával ellentétben nem igényel nagy tárolóhelyet
-
Száraz: a tüzifával ellentétben nem kell várni a kiszáradásra
-
Tiszta: a tüzifával ellentétben nem kell folyamatosan takarítani
-
Magasabb fűtőérték: a tüzifával ellentétben 50%-kal nagyobb a fűtőértéke
-
Hosszabb égés: a tüzifával ellentétben az égési ideje 2-4x hosszabb
-
Könnyen gyullad: a tüzifával ellentétben egyszerűbb a begyújtása