Homlokzati hőszigetelő rendszerek

Akció!

Béreljen a hőszigeteléshez szükséges állványrendszert 50 %-os kedvezménnyel!

 

Homlokzati hőszigetelő rendszerek és elemei

Az EPS polisztirol, grafitos EPS polisztirol és kőzetgyapot hőszigetelő maggal ellátott minősített homlokzati hőszigetelő rendszereink az európai ETICS rendszer követelményeknek megfelelnek. Hőszigetelő rendszereink alkalmazásával, az épületekkel szemben támasztott egyre szigorodó európai energetikai követelmények teljesítése, látványos megújulás és jelentős energetikai költség megtakarítás érhető el. A rendszerekhez teljes szortimentet kínálunk rendszer kiegészítőkből.

 

EPS polisztirol homlokzati hőszigetelés

Az EPS lapok speciális polisztirol lapok, amik expandáló eljárással készülnek. Az EPS lapok 98% levegő, így nagyon jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek. Általában homlokzati hőszigetelésre használják őket.

 

EPS hőszigetelés előnyei

Az EPS (Expanded Polystyrene) jelentése magyarul expandált polisztirolhab. Az expandálás a módszerre utal, amivel készítik, még a polisztirol az anyag neve, amiből készül. Az EPS szigetelésnek számos előnye van:

 • Jó hőszigetelő képességük van
 • Alaktartóak (nem zsugorodnak, nem deformálódnak)
 • Az idő múlásával nem változnak a tulajdonságai
 • Vegyszerállóak
 • Környezetbarátak
 • Költséghatékonyak

 

EPS jelölések

 

EPS esetében sokszor látni azt, hogy a név után egy szám jelenik meg. Isomaster EPS termékeink között is találni 30-al jelöltet és 200-al jelöltet is. De pontosan mit is jelent ez a szám?

 

A szám a nyomófeszültséget jelenti. Minél magasabb ez a szám, annál nagyobb nyomófeszültséggel rendelkezik az EPS. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogy melyik kategóriába tartozó EPS-t mire lehet felhasználni:

 • 50 alatti: ezek nem terhelhetőek, leginkább vázszerkezetek köré szokták felhasználni az ilyen EPS lapokat.
 • EPS 50-100: kissé terhelhetőek.
 • EPS 100: mérsékelten terhelhetőek, ezeket már lépésáálónak nevezik, padlók alatt szoktak ebbe a kategóriába tartozó EPS-t használni.
 • EPS 150: jól terhelhetőek, ezeket már nem csak házak, hanem garázsok, gyárak padlójában is szokták használni.
 • EPS 200: nagyon jól terhelhetőek.

 

Mi a különbség az XPS és az EPS között?

 

Első ránézésre a legnagyobb különbség az EPS és az XPS lapok között az, hogy az EPS lapok fehérek, még az XPS lapok különböző színben vannak jelen a piacon. Praktikus oka ennek, hogy ne lehessen könnyen összetéveszteni a kettőt.

Mind az XPS, mind pedig az EPS lapok polisztirolból készülnek. A különbség abban rejlik, hogy másféle technikával gyártják őket.

EPS lapokat expandálási eljárással készítenek. Apró polisztirol golyókat fújnak fel sokszorosára, amíg el nem érik a megfelelő méretet és formát.
Az XPS lapok kiindulási anyaga a polisztirol kristály és ezekből extrudálási eljárással készítik el a zárt cellás XPS-t.

Az előállítási eljárások különbsége miatt az EPS-t tömbökben szokták előállítani, még XPS-t csak tábla alakban gyártanak.

Az XPS mechanikai tulajdonságai lényegesen jobbak mint az EPS-é: kevésbé érzékeny a nyomásra az XPS lemezek felülete, illetve az XPS vízfelvétele alacsonyabb.

A kedvezőbb tulajdonságok miatt az EPS lemezek ára általában alacsonyabb, mint az ugyanolyan méretű XPS lemezeké.

 

 

Üvegszövet hálók

Az üvegszövet hálót (dryvit hálót) leggyakrabban a homlokzati hőszigetelő rendszerek cementes glettelő és ágyazó rétegeinek erősítésére használják. Az üvegszövet hálók másik fontos felhasználási területe a vakolatok erősítése.

 

Az üvegszövet háló előnyei

 

Ahogy a fentiekben is említettük, az üvegszövet hálóknak két fontos alkalmazási területük van: a homlokzati hőszigetelő rendszerek és a vakolatok erősítése.

 

Dryvit háló: homlokzati hőszigetelő rendszerek erősítése

 

A homlokzati hőszigetelő rendszerek erősítése esetén az üvegszövet háló több funkciót is ellát:

 • Biztosítja a rendszer ütésállóságát
 • Biztosítja a felület simaságát
 • Védi a homlokzatot a környezeti hatásoktól. Például: fagy, pára.

 

Vakolatok erősítése

 

Ebben az esetben az üvegszövet hálót leggyakrabban a vakolat repedésének megerősítésére szokták használni. A vakolatban keletkezhet húzófeszültség különböző okok miatt (az alap mozgása, a vakolatban lévő anyagok tágulása és zsugorodása). Az üvegszövet háló feladata pedig az, hogy eloszlassa ezt a feszültséget az egész felületen.

A repedések megelőzése mellett még a repedések javításához is szoktak üvegszövet hálót használni.

 

Üvegszövet háló felrakása

 

Az üvegszövet háló pozitív hatásait csak akkor fogjuk érezni, ha megfelelően helyezzük fel.

Hőszigetelő rendszerek esetében a hőszigetelő lapokra felhordott glettanyagba kell elhelyezni. A sorrend fontos, ha a hálót helyezzük fel először és arra alkalmazzuk a glettanyagot, akkor nem fogjuk az optimális hatást elérni.

Vakolat erősítésnél pedig arra kell figyelni, hogy ne rögtön az alapfelülethez rögzítsük az üvegszövet hálót. Érdemes először felvinni az alapvakolat 60-70%-át (vastagságban) és kiegyenlíteni azt. Ezután kell felhelyezni az üvegszövet hálót, majd felvinni a vakolat maradékát. Fontos, hogy a kész vakolat esetében már ne látszódjon ki az üvegszövet háló.

 

Dübelek

A dübelezés célja a homlokzati hőszigetelés rögzítésének megerősítése. A szükséges dübel hosszúság alapját a szigetelő anyag vastagsága, a rögzítési mélysége adja meg.

 

 

Ragasztók

A ragasztó két fő felhasználási területe a homlokzati és lábazati szigetelés falra történő felragasztása, valamint az üvegszövetháló felragasztása, és beágyazása.